full screen background image

Industrieel Museum Zeeland

1ste dag STEM-week in museum

Onder impuls van een aantal bedrijven uit de Kanaalzone Zeeuws-Vlaanderen (Dow, Yara, Elocoat, Elopak, ICL en Rosier Nederland) startte op 20 april j.l in het Industrieel Museum Zeeland de 1e dag van de STEM-weken. STEM staat voor Science, Technologie, Engineering, Math. De bedoeling van dit evenement is om de kinderen van groep 7 en 8 van de lagere school, aan beide zijden van de grens, kennis te laten maken met de industrie en chemie. Door de grote inzet en initiatiefnemers Lutgard Borm-Pieraer (DOW) en Hans Kooyman (Yara) kan dit evenement op grote schaal doorgaan. De scholieren voor deze 1e STEM-week bij het IMZ kwamen van: Vrije Basisschool Zelzate, Inghelosenberghe uit St. Jansteen, De Wissel uit Vlissingen, De Krekel uit Zelzate en De Palster uit Moerbeke. De kinderen werden met de Techno-bus op de diverse scholen opgehaald en naar  het IMZ gebracht. Na ontvangst werden ze naar het “kapstoksysteem” van het museum gebracht. Door de medewerkers werd uitgelegd hoe ze hun jas konden optakelen en dit vonden de kinderen prachtig. Na een korte introductiefilm en een verfrissing werden de scholieren in groepjes opgesplitst. Een groep mocht meteen naar het practicumlokaal waar ze met groot enthousiasme aan de slag gingen om zelf haargel, badzout en suiker scrub te maken en andere groepjes gingen onder begeleiding van een gids het IMZ in. De gids moest heel wat vragen beantwoorden.

De grootste aandacht ging naar het oude vrachtwagentje van de firma Verbrugge, de stoomlocomotief en oude brandweerwagen. Deze laatste werd naar hartenlust beklauterd en ontdekt. Ook de gondel met wiek van de Delta windmolen maakte indruk. Maar het meest indrukwekkend was wel toen de gigantische stoommachine begon te kreunen en steunen en in werking trad. Dit vonden de kinderen fantastisch. Na dit alles was het tijd voor de broodjeslunch op de immense zolder van het IMZ. Mevrouw Borm had nog een prijsvraag in petto en de winnaar werd beloond met een klein cadeautje. Alle kinderen kregen nog een tasje mee met enkele gadgets van de diverse bedrijven en als afsluiter konden de kinderen zich nog even uitleven in het speeltuintje naast het IMZ. Tenslotte gingen ze de bus weer in voor een bedrijfsbezoek aan Dow. Het was een hele geslaagde STEM-week!
In mei staat er nog een STEM-week op de planning.